Een van de meest voorkomende klachten aan de voeten is pijn aan de achterkant van de hiel. Hoewel de voet ingenieus is ontworpen, zijn de enkels van groot belang om stabiliteit te bieden aan het lichaam dat gedragen wordt. Ze zijn dan ook met elkaar verbonden door een groot netwerk van spieren, pezen en gewrichten.

De meeste hielpijn wordt veroorzaakt door hielspoor. Het begint met een felle, gemene pijn als je ’s morgens opstaat en je eerste stappen zet. Als je dan een tijdje in beweging bent, trekt de pijn weer weg en ben je het weer snel vergeten… tot de volgende ochtend. Juist omdat de pijn in de eerste periode ook weer verdwijnt, lopen de meeste mensen gewoon door met deze pijn aan de achterkant van de hiel.

Maar na verloop van tijd, keren de klachten steeds frequenter gedurende de dag terug. Vooral na een periode van rust: na een auto- of treinreis, als je naar de bioscoop bent geweest of heerlijk hebt genoten op een terrasje. Au!

Pijn achterkant hiel? Ho, stop!

Eigenlijk zou iedereen op dit punt gewaarschuwd moeten zijn en actie ondernemen. Hielspoor gaat niet vanzelf over als je ermee door blijft lopen. Rust is juist heel erg belangrijk in deze fase. Waarom?
Hielspoor ontstaat door overbelasting van de voet. Een gezonde voet kan veel hebben: wandelen, hardlopen, springen… ga zo maar door. Ga je ineens veel sporten of ben je van beroep veranderd en moet je nu veel stilstaan in plaats van zitten? Dan kan de verandering voor je voeten een te grote belasting vormen. Met name de grote peesplaat die onder de voet doorloopt, krijgt het zwaar te verduren.

Hielpijn achterkant en overpronatie

De peesplaat staat tijdens lopen onder hoge spanning, dit kan irritatie geven bij de aanhechting aan het hielbot. Heb je bij die aanhechting pijn? Dan duidt dat op geïrriteerd en wellicht ontsteking aan het botvlies: hielspoor.
In principe zijn de enkels, de achillespees, en de grote peesplaat sterk genoeg en als ze overbelast raken kunnen ze prima herstellen. Tenzij ze daar de kans niet toe krijgen omdat de overbelasting te lang aanhoudt.

Vaak krijg je dan last van overpronatie; dit is het doorzakken van de voetboog wat zorgt voor een onnatuurlijke voortdurende overrekking van de peesplaat. Stugge of verkorte kuitspieren verergeren dit probleem nog meer.

Behandeling van hielspoor

Hielpijn achterkant kan tijdelijk verminderen door een paracetamol te nemen maar daarmee gaat het niet over. Je moet de oorzaak aanpakken. Er zijn verschillende factoren die de kans op hielspoor en hielpijn vergroten:

  • Plotselinge gewichtstoename (zwangerschap)
  • Enkelklachten
  • Slechte en versleten schoenen
  • Extreem hoge hakken
  • Verkorte en stijve kuitspieren
  • Langdurig staan op harde ondergrond
  • Overbelasting door wandelen, hardlopen of sporten
  • Overpronatie, doorgezakte enkels en/of voeten

Voor alle bovenstaande factoren geldt dat het dragen van de juiste inlegzolen de hielpijn kunnen verminderen. Waar moeten de inlegzolen aan voldoen? De zooltjes moeten een stevige hielkuip hebben waar de hiel goed in past. Nog belangrijker is de ondersteuning aan de voetboog. Deze moet precies voldoende steun geven zodat de peesplaat minder onder spanning komt te staan en de voet weer tot rust komt omdat deze in de juiste stand wordt gezet. Niet alleen je voeten worden nu gecorrigeerd, ook je looppatroon wordt hersteld en je hele lichaam heeft daar baat bij.

De inlegzolen bij hielpijn aan de achterkant kunnen best even wennen zijn en onprettig aanvoelen in het begin. Bouw het dragen dan rustig op. Als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet anders meer. Je zult zien dat je veel langer kunt lopen zonder dat je vermoeide voeten krijgt. Je staat meer rechtop en al je schoenen zitten ineens veel beter. Al je schoenen? Ja, inderdaad. Want het grote voordeel van inlegzolen is dat je ze in al je gewone schoenen kunt dragen.

Het is wel aan te raden om speciale inlegzolen te kopen voor je sportschoenen als je veel sport. Want juist dan worden je voeten extra belast.

Bekijk het uitgebreide assortiment inlegzolen. Bij alle zolen staat uitleg over de schoenen waar je ze in kunt dragen en voor welke voetklachten ze geschikt zijn. Kom je er zelf niet uit? Dan staat ‘onze’ Moniek graag voor je klaar met advies!

Naar alle inlegzolen van Footlogics

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]