Sportzolen bij sportieve prestaties
Je hoeft geen fanatieke sporter te zijn om te weten dat je sportschoenen aan andere eisen moeten voldoen dan je gewone dagelijkse schoenen. Afhankelijk van de sport die je doet, worden voeten, enkels en knieën extra belast.
Zit je op een vereniging, dan heb je ongetwijfeld speciale voetbal-, basketbal-, of volleybalschoenen aangeschaft. Van hardlopen is bekend dat het een flinke belasting voor je knieën kan zijn. Daarom komen hardloopblessures nog ontzettend veel voor, waarschijnlijk ook omdat de sport zo laagdrempelig is: je trekt een paar sportschoenen aan en als je de voordeur uitstapt, kun je meteen beginnen… Daarom is het verstandig om hardloopschoenen in een speciaalzaak te kopen. Daar kunnen ze precies zien hoe jouw looppatroon is en waar je voeten gecorrigeerd moeten worden. Uiteraard hangt er wel een flink prijskaartje aan zulke schoenen.
Geef je sportschoenen een upgrade met sportzolen
Je bent gek op sporten en het liefst wissel je het een beetje af. Of je hebt kinderen in de groei, die niet alleen steeds een andere sport leuk vinden, maar óók steeds een nieuw paar schoenen nodig hebben omdat hun voeten elk halfjaar een maat gegroeid zijn… dan koop je dus niet voor elke gelegenheid een ander paar schoenen.
De oplossing? Een paar sportzolen die je kunt dragen in al je sportschoenen. Sportschoenen hebben meestal een standaard zooltje in de schoenen. Een zooltje dat de meeste mensen wel lekker vinden zitten. Inleg sportzolen van goede kwaliteit bieden echter veel meer support en demping. Dat betekent dat je niet meer hoeft te investeren in dure sportschoenen omdat je uit alle schoenen het originele zooltje verwijdert en je sportzolen in het paar legt dat je op dat moment draagt. Zo geef je al je sportschoenen een upgrade!
Blessures voorkomen door het dragen van sportzooltjes
Een belangrijke oorzaak van veel sportblessures is overpronatie. Overpronatie ontstaat als de enkels licht naar binnen kantelen waardoor er veel meer druk komt te staan op de spieren en pezen van de voet, met name de voetboog. De voetboog zakt door en dit geeft extra spanning op de hiel (hielspoor), achillespees, knie en onderrug.
De oplossing ligt niet bij de enkels maar bij de hiel en onder de voetboog. Goede sportzolen hebben een hielkuip die hiel en enkel niet laat verschuiven en stevig op de plaats houdt. Bovendien moet de sportzooltjes het voetgewelf dusdanig ondersteunen, dat overpronatie wordt gecorrigeerd en de druk op de enkels wordt verlicht.
Als je zo’n sportzool voor het eerst draagt, voel je meteen het verschil: je wordt als het ware recht gezet waardoor het natuurlijke looppatroon wordt hersteld.
Totally in love met het ideale sportzooltje
Oké, een sportzool moet dus ondersteuning bieden op de juiste plaatsen. Hierdoor voorkom je allerlei klachten zoals hielpijn, pijn aan de bal van de voet, lage rugklachten, pijn aan de buitenkant van de knie (lopersknie), achillespeesblessure, scheenbeenpijn en andere voetklachten.
Maar de ideale sportzool heeft nog een andere belangrijke vereiste waar hij aan moet voldoen: veerkracht! Je moet er niet aan denken dat je bij elke stap hard op de grond neerkomt. Sportzolen moeten dus van stevig maar schokabsorberend materiaal gemaakt zijn. Veerkrachtig voor extra schokdemping. Daarnaast moet het materiaal goed vocht kunnen opnemen.
Kortom: het ideale sportzooltje:
- heeft een stevige hielkuip;
- ondersteunt in de holte van de voet;
- corrigeert bij overpronatie zodat de druk op de enkels wordt verlicht;
- is gemaakt van een licht materiaal dat zowel schok dempend als vochtafdrijvend is.
Footlogics heeft deze perfecte sportzolen in haar assortiment en het goed nieuws is dat ze er nog tof uitzien ook 😉
Onze sportzolen zijn verkrijgbaar vanaf maat 35 t/m maat 49. Tussenmaten kun je zelf heel eenvoudig op maat knippen. Heb je een kleinere kindermaat nodig? Dan zijn de ¾ lengte inlegzolen voor jonge kinderen ideaal.
Naast sportzolen, hebben we ook een uitgebreide assortiment inlegzolen voor andere situaties. Bij alle zolen staat uitleg over de schoenen waar je ze in kunt dragen en voor welke voetklachten ze geschikt zijn.
Kom je er zelf niet uit? Dan staat ‘onze’ Moniek graag voor je klaar met advies! En: bevallen de zooltjes je om wat voor reden dan ook, niet? Dan mag je ze kosteloos binnen 30 dagen ruilen!