Meestal hoef je je geen zorgen te maken als je last hebt van voetklachten. Maar ook als het niet ernstig is, kan pijn in je voeten je humeur flink verpesten. Dan pas merk je hoe vanzelfsprekend het is om overal te gaan en te staan waar je wil.
Pijn in je voeten met lopen, sporten, werken? Van deze voetklachten wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af. Voetklachten kunnen heel goed worden verholpen of in elk geval worden teruggedrongen door het dragen van speciale inlegzolen die hier speciaal voor ontworpen zijn. Goede inlegzooltjes ondersteunen je voeten op precies de juiste plek en hebben een corrigerend effect.
Bij voetklachten schoenen dragen: extra pijnlijk
Zelfs de beste schoenen kunnen bij voetklachten meer pijn veroorzaken. Dat komt omdat het voetbed van de meeste schoenen niet voldoende steun biedt waardoor jouw voet aan de binnenkant doorzakt. Gelukkig kun je jouw favoriete schoenen gewoon blijven dragen, óók als je al last hebt van voetklachten. Goede inlegzolen passen namelijk in alle gewone schoenen. Je hoeft dus maar één paar zooltjes aan te schaffen.
Pijnlijke voeten? Zoek uit wat de oorzaak is van je voetklachten!
Voordat je allerlei toeren gaat uithalen, is het verstandig om zelf te onderzoeken waar jouw voetklachten door worden veroorzaakt. Pas dan weet je welke actie je moet ondernemen om jouw voetklachten te lijf te gaan. Hieronder zullen we een aantal veel voorkomende redenen voor voetklachten uitlichten.
Hoe zien je schoenen eruit?
Zijn je schoenen oud en versleten? Je kent ze wel toch, van die lekkere oude kloffies die zo lekker lopen? Dan kan dat de oorzaak zijn van jouw voetklachten. Schoenen die zijn ‘afgetrapt’ bieden je voeten niet genoeg ondersteuning. En dat ga je niet redden met een inlegzool in je schoenen.
Ben je ineens veel (meer) gaan sporten?
Dan kan dat de oorzaak zijn. Een hogere belasting kan te veel zijn voor je voeten en/of enkels. Controleer ook je sportschoenen. Hebben ze voldoende demping of gaan ze al járen mee?
Wat zegt de weegschaal?
Ieder jaar een kilootje erbij, is na een paar jaar toch… een paar kilo extra lichaamsgewicht. Als je in korte tijd veel aankomt, hebben spieren, gewrichten en voeten het zwaarder. Je voeten kunnen een extra ondersteuning goed gebruiken.
Voetklachten door overpronatie
Zakken je voeten aan de binnenzijde beetje door? Een klein beetje doorzakken is voor je voeten op den duur een flinke overbelasting. Dit noemen we overpronatie.
Stekende pijn aan zijkant voet?
Stekende pijn aan de zijkant van je voet. Een brandend gevoel in de voorvoet of onder de voetzool. Deze klachten kunnen het gevolg zijn van diabetes, artrose of tarsaal tunnel syndroom. De belangrijkste oorzaak van pijn aan de zijkant voet zijn beknelde of beschadigde zenuwen of van de uiteinden van de zenuwen.
Stekende pijn zijkant voet door slechte doorbloeding
Een tarsaal tunnel syndroom is de beknelling van de voetzenuw die aan de binnenzijde van het onderbeen en de voet loopt. Dit kan worden veroorzaakt door artrose en zorgt ervoor dat de zenuw geïrriteerd raakt waardoor zwelling ontstaat. De zwelling op zijn beurt zorgt er weer voor dat de druk toeneemt en de stekende pijn in de voet erger wordt.
Slijtage van kraakbeen: artrose
Bij artrose aan de voet neemt de hoeveelheid kraakbeen langzaam af waardoor de botten minder goed ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Artrose kan dan zelfs een gewrichtsontsteking veroorzaken.
Pijn aan zijkant voet door diabetes
Diabetespatiënten hebben vaak last van tintelende handen en voeten of ze voelen hun voeten juist niet goed. Omdat de bloeddoorstroming slecht is, kunnen voetproblemen ongemerkt erger worden.
Pijnlijke voeten met zachte hand verzorgen
Het spreekt voor zich dat je pijnlijke voeten goed verzorgd moeten worden. Schoenen die goede ondersteuning bieden zijn cruciaal. De meeste mensen hebben baat bij extra inlegzooltjes die zorgen voor de juiste verdeling van de druk op de voet. Zooltjes van zacht materiaal die geen enkele extra irritatie veroorzaken. Deze zooltjes verminderen de pijn aan de zijkant van de voet zonder dat je ze voelt.
Heb je voetklachten?
Zelfs de beste schoenen kunnen bij voetklachten meer pijn veroorzaken. Gelukkig kunnen goede inlegzolen de steun bieden die schoenen vaak missen. Met slechts één paar zooltjes kun je je favoriete schoenen blijven dragen, zelfs als je last hebt van voetklachten.
SteunzolenkiezerPijn onder voet
In de voet zitten 4 voetbogen. Deze zorgen ervoor dat de voet soepel afrolt tijdens het lopen en voor veerkracht. De bogen bestaan uit 2 lengtebogen en 2 dwarsbogen. Als je een afdruk van je voet zou maken, zie je dat de afdruk veel kleiner is dan het werkelijke oppervlak van je voet. Dat komt door de voetbogen, die zorgen dat de voet niet helemaal doorzakt en plat op de grond komt te staan.
De voetbogen worden ondersteund door stevige bindweefselbanden. Bij verslapping van die banden, kunnen allerlei voetklachten ontstaan.
Pijn onder de voet geeft vaak aan dat deze banden zijn verslapt. Omdat de binnenvoet de druk van het lichaam moet opvangen, kan de voetboog verzwakken. Gelukkig is dit goed te corrigeren met orthopedische inlegzooltjes.
Oorzaken van pijn onder de voet
Pijn onder voet komt veel voor bij mensen die:
- last hebben van overpronatie
- veel lopen of staan, of vaak hardlopen
- overgewicht hebben
- stijfheid in achillespees of kuitspieren hebben
De belangrijkste oorzaak van pijn onder voet is overpronatie; doorgezakte voeten.
Wat kun je zelf doen bij pijn onder je voet?
Om pijn aan de onderkant van je voet meteen te verlichten, kun je een paar minuten een zak met ijsblokjes op het aangedane gebied leggen. Probeer ook zoveel mogelijk rust te nemen zodat de voet niet onnodig belast wordt.
Footlogics inlegzolen vormen een simpele, maar effectieve oplossing voor pijn onder voet. De unieke combinatie van ondersteuning en schokdemping helpt pijn en ongemak te voorkomen. Footlogics biomechanische steunzolen bieden u optimaal loopcomfort, bij werk, sport, rennen of wandelen.
Wij bevelen Footlogics Casual, Footlogics Comfort, Footlogics Sports en voor kindervoetjes Footlogics Kids aan bij pijn onder de voet.
Branderige of tintelende voeten
Branderige of tintelende voeten is een vreselijk vervelend probleem. Je bent niet ziek, het doet niet echt pijn, maar je hebt er wél de hele tijd last van en ze kunnen je zelfs uit je slaap houden. Branderige of tintelende voeten worden vaak toegeschreven aan een geïrriteerde huid, een slechte doorbloeding of neuropathie door gordelroos, diabetes of Mortons Neuralgie.
Goede doorbloeding belangrijk voor branderige of tintelende voeten
Een goede doorbloeding is altijd belangrijk voor je voeten. Het kan dan ook geen kwaad om je voeten regelmatig te verwennen met een lekkere voetmassage. Maar het werkelijke probleem ligt waarschijnlijk aan het voetbed van de schoenen die je draagt. Je schoenen ondersteunen je voeten niet voldoende of op de verkeerde plaats. Je schoenen knellen misschien een beetje op bepaalde plaatsen.
Speciale inlegzool voor brandende of tintelende voeten
De oplossing voor brandende of tintelende voeten is even simpel als doeltreffend. Je hoeft niet al je schoenen te vervangen. Je hoeft slechts één paar speciale inlegzolen aan te schaffen, die je in al je schoenen kunt gebruiken. Deze inlegzooltjes verlichten bij druk, pijn en een branderig gevoel. De zooltjes zijn schokdempend met veerkrachtige gelkussentjes onder de hiel en voorvoet voor extra draagcomfort. Voor je het weet, loop je in de wolken!
Bekijk hier de Footlogis Sensi Inlegzooltjes voor branderige of tintelende voeten.
Pijn onder bal voet?
Niets zo vervelend als voetklachten. Pas dan merk je hoe belangrijk het is dat je schoenen draagt die lekker zitten zodat je de hele dag kunt lopen en staan. Heb je last van pijn onder bal van de voet en heb je niet op hoge hakken gelopen? Dan zijn er verschillende oorzaken mogelijk.
Oorzaken van pijn bal van de voet
Een spreidvoet of doorgezakte voet en verzwakte middenvoetsbeentjes zorgen ervoor dat je lichaamsgewicht erg op je voorvoet drukt. Dit veroorzaakt pijn onder bal voet. Vaak gaat de pijn gepaard met eeltvorming op dezelfde plaatsen.
Overpronatie of doorgezakte voeten komen veel voor en zijn de oorzaak van diverse voetklachten, waaronder pijn bal van de voet.
Behandeling bij pijn bal voet
Gelukkig is de oplossing heel eenvoudig en nog betaalbaar ook. Met een paar inlegzolen tegen overpronatie, ondersteun je de voeten onder de voetboog op de plaats waar de voeten de neiging hebben door te zakken. Het gewicht wordt nu anders over de voet verdeeld en er komt veel minder druk op de voorvoet te staan. Zo neem je de oorzaak van de pijn onder de bal van je voet weg. Bovendien hebben zooltjes tegen overpronatie een positief effect op andere voetproblemen en zal je houding aanzienlijk verbeteren.
Naar alle steunzolen van footlogics
Last van zenuwpijn in je voet?
Zenuwpijn in je voet is geen pretje. Meestal heb je last van heftige pijnscheuten in je voet op de plaats van de betreffende zenuw. Pijnscheuten, prikkeling en een branderig gevoel zijn allemaal herkenbare symptomen van zenuwpijn in je voet.
Zenuwpijn zorgt ervoor dat ook de huid vreselijk gevoelig wordt waardoor een kleine aanraking al als zeer pijnlijk kan worden ervaren.
Zenuwpijn in je voet: mortons neuralgie
Neuralgie staat voor zenuwpijn. Mortons neuralgie is zenuwpijn waarbij de zenuw in je voet tussen de middenvoetsbeentjes bekneld raakt. Dit kan worden veroorzaakt door het lopen op hoge hakken, veel sporten of doorgezakte voeten, diabetes of artritis. In alle gevallen is de doorbloeding van de voet niet voldoende en dat geeft zenuwpijn in de voorvoet of zenuwpijn in je voetzool.
Mortons neuralgie geeft veel pijn in de voorvoet en in de tenen en je kunt zogenaamde pijnaanvallen krijgen die erg heftig zijn.
Zenuwpijn in je voet verlichten
Zenuwpijn in je voorvoet is meestal goed te verhelpen door schoenen te dragen waarbij de tenen voldoende bewegingsvrijheid hebben. Daarnaast zijn er speciale inlegzooltjes ontworpen die de standsafwijking in de voet corrigeren zodat de druk op de voorvoet vermindert. De zooltjes geven extra steun met een stevige hielkuip en ondersteuning bij het voetgewelf. Vanzelfsprekend zitten ze comfortabel en hebben ze geen irriterende randjes of naden.
Op ons blog vind je een aantal heel goede tips om gevoelige voeten door zenuwpijn te behandelen.
Naar alle steunzolen van footlogics
Overige voetklachten? Waar doet het pijn?
Pijn aan je hiel
Dit kan wijzen op hielspoor of peesplaatontsteking. Bekijk hier meteen oefeningen bij hielspoor.
Pijn aan de achterkant boven je hiel
Dit kan een achillespeesblessure zijn.
Last van een vermoeid gevoel in je voeten
Dit kan wijzen op doorgezakte voeten.
Last van tintelende voeten
Dit wijst op slechte doorbloeding van de voeten.
Last van pijnlijke voorvoet
Een pijnlijk en branderig gevoel onder de bal van je voet kan duiden op metatarsalgie.
Pijn aan grote teen
Zit er ook een knobbel ter hoogte van je grote teen? Dan lijkt dit op Hallux Valgus.
Pijn aan de voorzijde van je voet
Houdt de pijn voortdurend aan? Dit kan Mortons neuralgie zijn.
Pijnlijke harde plekjes onder je voet
Waarschijnlijk is het een likdoorn.
Ons advies: loop niet onnodig langer door als je voetklachten hebt, maar onderzoek wat de oorzaak is en onderneem actie. Te lang doorlopen heeft vaak vervelende gevolgen. Niet alleen voor je voeten maar ook voor je hele looppatroon en lichaamshouding. Waardoor er weer andere klachten kunnen ontstaan zoals lage rugpijn, pijnlijke knieën of pijn in de kuit.
Wat kun je verwachten van zooltjes bij voetklachten?
De meeste mensen moeten even wennen aan de extra ondersteuning onder de voet maar ervaren direct verlichting. Je loopt makkelijker omdat de pijnlijke plekken worden ontzien. Je lichaamshouding kan verbeteren omdat deze vanuit de voeten wordt gecorrigeerd. Een prettige ‘bijwerking’ kan dan ook zijn dat je andere klachten zoals rug-, nek- en schouderpijn ook verdwijnen. Houd er rekening mee dat het volledige herstel van je voetklachten echt wel een paar weken nodig heeft. Blijf de zolen ook daarna nog dragen. Waarschijnlijk wil je niet anders meer want het loopt gewoon lekker!
Naar alle steunzolen van footlogics
Veelgestelde vragen over voetklachten
Voetklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn: overbelasting door sporten of werk, verkeerde schoenen, overpronatie (naar binnen zakken van de enkels), overgewicht, ouder worden, reuma, diabetes of neuropatische klachten.
Draag goed passende en comfortabele schoenen die voldoende ondersteuning bieden. Beweeg regelmatig en vermijdt langdurig staan of zitten.
Afhankelijk van de oorzaak is, kunnen de symptomen nogal verschillen. Veelvoorkomende symptomen zijn: pijn, zwelling, roodheid, stijfheid, tintelingen en verminderde beweeglijkheid van de voet.
Als je last hebt van voetklachten is het belangrijk om schoenen te dragen die goed passen en voldoende ondersteuning bieden. Zijn je favoriete schoenen eigenlijk niet geschikt maar wil je ze niet meteen achterin de kast gooien, draag ze dan in ieder geval met een goed ondersteunend en corrigerende inlegzool die past bij je voeten en klachten.
Er zijn, afhankelijk van de oorzaak en ernst van je klachten, verschillende behandelingen voor voetklachten. De behandelingen kunnen variëren van rust, oefeningen, fysiotherapie en steunzolen tot speciaal gemaakte orthopedische schoenen of het gebruik van medicatie. Soms kan er zelfs een operatie nodig zijn om je voetklachten te verhelpen.
Er zijn verschillende soorten inlegzolen die kunnen helpen bij het verlichten van voetklachten, zoals corrigerende inlegzolen, dempende zolen en speciale zachte comfortabele zolen voor gevoelige voeten. Welke inlegzool het best past bij jouw voeten en voetklachten, hangt onder andere af van de oorzaak van de klachten. Als je twijfelt, laat je dan adviseren door een deskundige.
Je kunt je voeten trainen en versterken met effectieve voetoefeningen, zoals het rollen van een tennisbal onder je voeten, het optrekken van een handdoek met je tenen en lopen op je tenen en hielen. Ook yoga en pilates kunnen helpen bij het versterken van de spieren in de voeten. Bouw de oefeningen geleidelijk op en luister naar je lichaam. Op ons YouTube kanaal vind je veel verschillende eenvoudige maar effectieve voetoefeningen om je voeten te versterken en voetklachten te verlichten en te voorkomen.
Je kunt veel zelf doen om voetklachten te voorkomen en verlichten. Twijfel je of houden de klachten aan neem dan altijd contact met je huisarts.