30-dagen-tevreden-garantie
Winnaar Shopping Awards 2024
Klanten geven ons een
8.6
Duurzaam materiaal

Natuurlijk behandelen van peesplaatontsteking

Moniek

Pezen zijn ijzersterke verbindingen tussen je spieren en botten. Je hebt je pezen nodig om te bewegen maar ook om de krachtige bewegingen van je spieren op te vangen. Pezen kunnen tegen een stootje maar zijn tevens gevoelig voor overbelasting waardoor ze kunnen ontsteken. Een pijnlijke zaak.

Peesplaatontsteking behandelen

Onder je voet loopt een pees. Ga maar eens op je tenen staan; je voelt hem aanspannen. Als deze pees ontsteekt noem je dat peesplaatontsteking. De medische naam is fasciitis plantaris.

De peesplaat ondersteunt de voet. Je gebruikt hem bij wandelen, rennen en springen. Als je voortdurende pijn in je hielen en voetzolen hebt kan het zijn dat de peesplaat ontstoken is. Heel vervelend maar je hoeft meestal niet meteen de dokter te bellen. Je kunt veel zelf doen om de ontsteking te behandelen. Met goeie oefeningen, rust en geduld kun je er met een paar weken weer vanaf zijn.

Wist je dat er nogal wat natuurlijke middelen zijn die kunnen helpen bij de behandeling van peesplaatontsteking? Je vindt ze gewoon in je koelkast en keukenkastje. Combineer een paar behandelingen om te kijken wat het beste werkt voor je.

Tip 1: Olijfolie

Ideaal om een lekkere massageolie van te maken. Een voetmassage met olijfolie bevordert de bloedsomloop en kalmeert de ontsteking. En je huid knapt er ook nog eens van op 🙂

Verwarm 100 ml olijfolie en masseer je voeten. Ongeveer 10 tot 15 minuutjes. Je moet dit wel een paar dagen achter elkaar herhalen om het effect te merken.

Tip 2: Muurbloem

Misschien niet zo bekend maar muurbloem is een heel krachtig kruid bij pijn door peesplaatontsteking. Muurkruid bevat geneeskrachtige stoffen die pijnstillend en ontstekingsremmend zijn. De pees wordt soepel en minder gevoelig.

Gooi een handvol vers muurkruid in de blender. Beetje water erbij en mengen maar. Smeer het op de pijnlijke plek en laat het 5 minuutjes zitten. Afspoelen met warm water. Herhaal dit twee per dag. Na een paar dagen merk je dat de pijn minder is en de ontsteking rustiger wordt. Muurkruid smaakt een beetje naar spinazie. Je kunt het gerust eten of er thee van maken.

Tip 3: Tarwebloem en witte wijn

Je verwacht het niet maar een smeersel van tarwebloem en witte wijn is een heel oud middel tegen pijn door ontsteking.

Duik even de koelkast in voor de witte wijn. Meng twee eetlepels wijn en bloem en smeer dit op de pijnlijke plek. Je hoeft het niet af te dekken. Pak een tijdschrift want je moet het mengsel zeker een half uur laten zitten.

Tip 4: Azijn.

Je gebruikt je vast wel eens voor huisgemaakte mayonaise. Maar natuurazijn is ook een prima ontstekingsremmer. Van water en azijn maken we warm-koud-pakkingen. Wat heb je nodig? Twee kommen en een handdoek. Verwarm gelijke delen azijn en water. Het moet genoeg zijn om een handdoekje in te dompelen. Let op, niet laten koken. Schenk het mengsel in een kom. In de andere kom meng je dezelfde delen maar dan koud.

Dompel het handdoekje in het warme azijn-watermengsel. Goed uitwringen en om je voet wikkelen. 10 minuutjes laten zitten of tot de warmte uit de handdoek is. Herhaal dit nu met het koud water-azijnmengsel. Je moet dit wel even volhouden; 2 keer per dag, een week lang.

Tip 5: Koolblad

Zo eenvoudig en bijna niemand weet het. Koolblad is niet alleen om mee te wokken of salade van te maken. Kool is óók pijnstillend en haalt de warmte uit ontstekingen Witte kool, rode kool, chinese kool en sovoije kool, je kunt alle koolsoorten gebruiken die we kennen.

Kies een verse kool en snij de nerf eruit. Even flink met de deegroller erover heen zodat de sappen vrijkomen. Leg het gekneusde blad over de pijnlijk plek en doe er een verbandje overheen zodat het blad niet schuift. Dit moet een tijd blijven zitten dus ga er ‘s nachts mee slapen.

Tip 6: Gezuiverd water

We weten dat we water nodig hebben om in leven te blijven. Maar dat (gezuiverd) water ook nog eens heel gezond is weten veel mensen niet. Even wat cijfers. Onze spieren bestaan voor 75% uit water. Het bloed in je aderen wat zorgt voor de transport van voedingsstoffen bevat 82% water. Je longen bezitten 90% water en die grijze massa in je hoofd? Die bestaat uit 76% water! Zelfs je botten hebben 25% water. Water is de basis van leven en we hebben er veel van nodig. Water zorgt voor de afvoer van gifstoffen en verfrist je lichaam. Maar we drinken het veel te weinig. Dat zorgt voor de aanmaak van histamine en dat kan ontstekingen veroorzaken. Zorg dat je elke dag minimaal 3 liter gekookt water met een klein snufje (zee)zout binnen krijgt. Drink water op kamertemperatuur of heet.

Tip 7 . Broccoli-papje tegen peesontsteking

Neem een stronk broccoli, snijd in stukken en doe dit samen met wat water in een blender. Doe er voldoende water bij zodat er tijdens het blenden een smeuïg papje ontstaat. Tsja, het ziet er misschien niet erg aantrekkelijk uit, maar je voelt hem al aankomen: dit papje smeer je op je voeten. Daarna wikkel je er een katoenen doek omheen. Laat een half uurtje intrekken en was je voeten daarna met lauwwarm water af. Viel het mee?
Herhaal dit dan 2 keer per dag gedurende een paar dagen.

Tip 8. De wondere krachten van aardappelpuree

Neem een paar flinke aardappels en kook ze net zo lang totdat ze zacht zijn. Stamp de gekookte aardappels fijn en smeer het op de pijnlijke voet. Ook hier wikkel je een katoenen doek omheen. En nu maar hopen dat de liefde van je leven niet onverwacht op de stoep staat.
Herhaal dit 2 keer per dag gedurende 3 dagen en de zwelling van de voet neemt af.

Tip 9. Voetbad van Epsom zout of magnesium sulfaat

Epsom zout is eigenlijk geen echt zout, maar een mineraalverbinding van magnesium en sulfaat. Het heeft een sterk ontgiftende en ontzurende werking en het helpt bij pijnlijke spieren en pezen. Doe twee eetlepels Epsom zout in een teiltje met warm water en laat je voeten hier een kwartiertje lekker in weken. Dit doe je minimaal een week lang iedere dag zodat de sulfaten en magnesium hun werk kunnen doen. Omdat het zout je huid uitdroogt, smeer je je voeten daarna steeds in met een hydraterende crème.

Tip 10. Asperges met yoghurt

Dat klinkt als een nieuwe recept van Jamie Oliver, maar het is een voedingsadvies voor mensen met peesplaatontsteking. Wie dagelijks een paar asperges toevoegt aan zijn of haar dieet, zal merken dat de zwelling afneemt en de pijn minder wordt. Eet ook elke dag een beetje yoghurt om een opgeblazen gevoel te voorkomen. En laat het verzinnen van originele recepten vooral aan Jamie over 😉

Tip 11. Een snufje peper

Cayennepeper bevat de stof capsaïcine. Deze stof heeft een licht verdovende werking waardoor pijn- en gevoelsprikkels slechter worden doorgegeven aan de hersenen: voelt minder pijn of jeuk. Door een voetbad te maken waar je wat cayennepeper aan toevoegt, verlicht je de pijn in je voeten.
Je kunt ook cayennepeper op je voeten smeren. Draag daarna lekkere dikke sokken om het goed in te laten werken. Was daarna je handen heel erg goed en wrijf niet in je ogen. Na een half uur was je je voeten en smeer je ze lekker in.

Tip 12. Appelcider met salie

Hopelijk ben je een keukenprinses want het wordt steeds gekker. We hebben gehoord – uit serieuze bron – dat een paar blaadjes salie in de vijzel en daarna in een kom met appelcider wonderen doen. Verwarm de kom met dit wonderlijke mengsel en drenk hierin een katoenen doek. Wring de doek uit en wikkel om de pijnlijke voet. Na 20 minuutjes mag je doek verwijderen en je voeten wassen. Ons advies: schenk ook een glaasje in om van te genieten terwijl je zit.

Komen deze oplossingen voor hielspoor op natuurlijke basis een beetje vreemd op je over? Toch hebben veel natuurlijke bestanddelen een heilzame werking op onze gezondheid, die in onze westerse wereld niet wordt ingezet. Vaak heb je ook meer tijd nodig voordat je effect merkt. Tijd die wij vaak niet hebben waar we het geduld niet voor hebben.

Heb je peesplaatontsteking of hielspoor en draag je nog geen aangepaste inlegzooltjes? Begin daar dan vandaag mee. Het effect daarvan is wél snel merkbaar en je kunt het altijd combineren met de tips hierboven!

Over de schrijver

Moniek Martens

Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics.

Anderen bekeken ook

Voetballen

Blessures door kunstgras

De geur van vers gemaaid gras, slidings door de modder en grasvlekken op je kleren. Dát is sporten op echt gras. Maar de
Wandelschoenen

Voetklachten bij het wandelen – deel 1

5 tips om wandelblessures te herkennen en aan te pakken De mens is niet gemaakt om de hele dag te
Warme voeten

Wintervoeten? Weg ermee!

Wintervoeten en winterhanden gaan helaas vaak gelijk op. Het woord zegt het al, het is een seizoensgebonden probleem en treedt
Oefening

Lekker lopen begint bij.. lekker staan!

Ga eens goed rechtop staan. Sta je nu écht recht? Meestal niet..Wij hebben een hele leuke oefening voor je om