30-dagen-tevreden-garantie
Winnaar Shopping Awards 2024
Klanten geven ons een
8.6
Duurzaam materiaal

De toplaag – gladleer vs suede en wij kiezen voor..

Moniek

De één loopt het fijnste op gladde leren inlegzolen, de ander kiest liever suede. Wij hebben ervoor gekozen om de toplaag van onze Footlogics Comfort Plus van suede te maken. Hieronder leggen we uit waarom we dat gedaan hebben.

Gladleer

Gladleer is duurzaam en gaat bij goed onderhoud lang mee. En als gladleer ook nog eens wordt geimpregneerd wordt dan is en blijft het waterdicht. Dat is heel practisch voor schoenen maar minder fijn voor inlegzolen omdat de vochtdoorlaatbaarheid zowel van buiten naar binnen als andersom minder wordt. En dat is natuurlijk belangrijk voor een gezonde vochthuishouding in je schoenen.

Een ander nadeel van gladleren zolen is dat je er met je sokken over ‘uit kunt glijden’ en dat vindt lang niet iedereen fijn.

Prefab inlegzolen van gladleer zijn meestal gemaakt van verlijmde leervezels. Bij dit proces worden leervezels vermengd met lijm en als een laagje op de zool uitgesmeerd. Dat geeft een ‘leer look and feel’ maar is het natuurlijk niet. Eigenlijk loop je dan gewoon op een laagje plastic.

Echte Suede

Wij hebben gekozen voor echte zachte suede, zo van de lap; niks verlijming van losse vezels, nee, echt leer. Suede wordt anders dan gladleer van de onderkant van de huid gemaakt. Deze  onderlaag bestaat uit allemaal korte ‘haartjes’  (kortvezelige structuur) die welliswaar stroever maar fluweelzacht aanvoelt. Hoe dikker de vezel, hoe beter de kwaliteit van suede.

De vezeligheid geeft de inlegzool niet alleen een mooie uitstraling maar is tegelijk warmteregulerend. Dat betekent dat suede inlegzolen je voeten lekker warm in de winter houden en koel in de zomer.

Vochthuishouding: ademen, opnemen en weer afgeven

De vezelige structuur van suede is ervoor gemaakt om vocht opnemen, vast te houden en vervolgens weer als waterdamp af te geven. De gaatjes in de zool zorgen er ook nog eens voor dat de zool in de schoen goed kan blijven ademen.

Zo hou je suede inlegzolen in conditie

  • Gebruik een suedeborsteltje om droog vuil mee te verwijderen. Borstel altijd in de zelfde richting zo blijven de haartjes mooi één kant opstaan 🙂
  • Gebruik heel af en toe een spray tegen  vuil en vocht. Neem geen creme of vet; dat gaat tussen de vezeltjes zitten. De haartjes gaan aan elkaar plakken en worden hard, het geeft ook nog eens vlekken en de zijdeglans verdwijnt
  • Ruiken de zooltjes of wil je ze opfrissen? Neem ze dan af met een beetje lauwwarm water en soda: niet laten weken en geen zeep gebruiken. Zeep werkt transpiratiegeur in de hand. De zooltjes laten drogen aan de lucht en opborstelen met een suede-borsteltje.

We wensen je veel loopplezier!

Over de schrijver

Moniek Martens

Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics.

Anderen bekeken ook

Inlegzolen fietsschoenen

Inlegzolen voor fietsschoenen is geen overbodige luxe

Inlegzolen voor fietsschoenen, is dat niet een beetje overdreven, hoor ik je denken. Het antwoord is: zeker niet! Je hoeft
Corrigerende-werking-van-Footlogics-steunzolen

Steunzolen bij de podoloog of online bestellen?

Je voeten zijn hartstikke belangrijk: ze staan immers aan de basis van je lichaam en dragen jouw gewicht de hele
Pijnklachten-door-verkeerd-fietsen-blog

Pijnklachten door verkeerd fietsen

Pijn aan je knieën, je polsen of je schouders? Dan denk je waarschijnlijk niet meteen aan je fiets als boosdoener.
JimmyCoo

Nooit meer wiebelen op hoge hakken. 5 Tips voor hakken tot 12 cm!

Daar staan ze. Op internet. Op een gewone donderdagmiddag. ‘TEASE’. A towering 12mm T-Strap platform champagne glitter van Jimmy Choo.’