Pijltje naar links Terug naar overzicht

Botox bij voetklachten: veelbelovende resultaten

Noem het woord ‘botox’ tijdens een borrel of verjaardagsfeestje en iedereen heeft het over opgespoten lippen en ontplofte barbies. Degene die zelf een fronsrimpel heeft laten verzachten, houdt meestal wijselijk haar mond 😉

Maar wist je dat botox ook medische toepassingen kent, onder andere bij voetklachten?

Botox, wat is het eigenlijk?

Botox komt van botulinetoxine (verkregen uit een bacterie), een van de giftigste stoffen ter wereld. Het werd tijdens de twee wereldoorlogen als biologisch wapen ingezet omdat het de zenuwen verlamt. Maar wij kennen het dus als cosmetisch middel bij de antirimpeldokter. Botox heeft echter ook een medische werking bij knipperende ogen, tandenknarsen, migraine, hevige transpiratie of incontinentie.

Botox is een merknaam die gemakshalve voor alle botulinetoxine type A wordt gebruikt. De werking is van alle varianten bestaat uit het blokkeren van een signaal van de zenuwcel naar een spier, waardoor een beweging uitblijft. De eerste onderzoeksresultaten van botulinetoxine type A bij klauw-en hamertenen, hallux valgus en hielspoor zijn veelbelovend!

Klauwtenen en botox

Klauwtenen of hamertenen ontstaan door een vergroeiing van een of meerdere tenen naast de grote teen. Bij een gezonde ontspannen voet, raken alle tenen de grond. Maar als het eerste en tweede kootje in een onnatuurlijk hoek staan, trekt de teen op en raakt alleen het puntje van de grote teen de grond.

Aan het begin kun je deze stand nog wel corrigeren. Maar na verloop van tijd wordt de beweeglijkheid steeds minder. Uiteindelijk zit er geen beweging meer in het tweede gewrichtje en blijft de teen gestrekt.

Uit studie is gebleken dat botoxinjecties de standsafwijking vermindert en dat daarmee ook de pijn afneemt. De werking hield voor de standsafwijking gemiddeld 3 tot 6 maanden aan en de pijn was gedurende gemiddeld 5 tot 6 maanden verminderd. Het effect wordt zelfs vergeleken met het resultaat van een operatie!
De botoxinjecties worden overigens gegeven onder geleide van een elektromyogram (EMG) waarmee de werking van zenuwen en spieren gestimuleerd kunnen worden.

Even een botoxje halen voor je hielspoorpijn

Hielspoor is een van de meest voorkomende klachten aan de voeten. De gemene stekende pijn aan de onderkant van de hiel die door hielspoor wordt veroorzaakt, zorgt ervoor dat lopen haast onmogelijk is. Gelukkig zijn er ook veel mensen die veel baat hebben bij onze voetzooltjes die we speciaal hiervoor hebben ontworpen, maar helaas is dit niet altijd de oplossing.

We zijn al langer bekend met corticosteroïdinjecties, plasma-injecties of een chirurgische ingreep. Nu komt daar dus een behandeling met botox bij. Tussen 2005 en 2016 zijn zeven studies gepubliceerd waarbij het effect van botulinetoxine type A is onderzocht. De onderzoeken werden gedaan bij meer dan 100 mensen die tenminste 3 tot 6 maanden last hadden van hielspoor én die geen effect ondervonden van andere behandelmethoden.

Na de botoxbehandeling bij 85 mensen, bleek de pijn al na 2-4 weken te zijn afgenomen. Dat klinkt veelbelovend. Het goede nieuws: na 2-3 maanden was het positieve effect zelfs nog groter en na 12 maanden meldden de patiënten significant minder pijn dan voor de botoxbehandeling.

Ook is het effect van corticosteroïdinjecties vergeleken met het effect van botox. Het effect van botox blijkt langer aan te houden dan van corticosteroïde. In tegenstelling tot corticosteroïde, ondervonden patiënten van botox geen bijwerkingen.

Botulinetoxine A bij mortons neuroom

Het symptoom van Mortons Neuroom is pijn aan de bal van je voet en wordt veroorzaakt door goedaardige gezwellen in het zenuwweefsel (neuromen) dat tussen de middenvoetsbeentjes naar de voetzolen loopt. De pijn wordt vaak omschreven alsof je een knikker in je schoen draagt.
Omdat het hier om zenuwpijn gaat, zou het vastgesteld moeten worden met een MRI. Toch kan de aandoening niet met zekerheid worden vastgesteld. Mortons Neuroom wordt vaak behandeld met corticosteroïdeninjecties en speciale inlegzolen.

Ook hier doet botox het veel beter dan de corticosteroïde. Mensen die geen positieve effecten ervoeren van corticosteroïde, meldden dat zij een maand na de botoxbehandeling veel minder pijn hadden en dat de voetfunctie was verbeterd. Na 3 maanden gaf ruim 70% aan minder pijn te hebben, 25% ervoer geen verlichting.
Een echogeleide botoxbehandeling wordt aanbevolen om zo zeker te zijn dat het juiste gebied wordt behandeld.

Ook neuropathische pijn bij diabetes zou met botoxbehandeling kunnen verminderen. Het onderzoek dat hiernaar is gedaan, was onder zo weinig patiënten, dat ik liever nog even afwacht tot er meer over de effecten bekend is.

Wanneer mag je geen botulinetoxine type A gebruiken?

Niet iedereen mag botox gebruiken. Onderstaande situaties zijn een no-go:

  • Als je zwanger bent
  • Als je een breedspectrum antibiotica gebruikt
  • Bij ontstekingsverschijnselen op de plaats van de injectie
  • Als je overgevoelig bent voor botulinetoxine A of albumine
  • Bij bloedziekten

Bovenstaande overzicht is niet compleet, dus overleg altijd met een arts voordat je begint met een botoxbehandeling (welke dan ook).

Is je interesse gewekt en overweeg je om te gaan informeren of een botoxbehandeling iets is voor jouw voetklachten? Dan horen we heel graag van jou hoe dit heeft uitgepakt! Wellicht hebben andere mensen iets aan jouw verhaal.

Enne… misschien heeft jouw arts straks nog een druppeltje botox over… wij verklappen niets!

Bron: Tijdschrift: Podosophia > Uitgave 1/2017,  MSc Donja Lansink. Originele titel: Botox, de ‘miracle of poison’ voor voetklachten?

Dit blog is geschreven door onze vaste tekstschrijfster Lotty Rothuizen – copywriter en columnist van schrijven-en-schrappen.nl . Lotty schrijft teksten die fijn zijn voor de lezer én de zoekmachine 🙂

Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]