Klinkt het bekend? Je zit ‘s avonds op de bank, de verwarming staat aan en je bent warm gekleed maar je voeten voelen ijskoud. Of je hebt net lekker gewandeld en terwijl de rest van je lichaam al lang weer op temperatuur is, blijven je voeten koud en willen maar niet warm worden. Herkenbaar? Gelukkig is het meestal goed op te lossen.
Inhoudsopgave
Waarom worden voeten koud?
Het antwoord is logisch: onze voeten liggen het verst van ons hart vandaan. Daardoor duurt het langer voordat warm bloed je voeten bereikt. En hoewel koude voeten meestal onschuldig zijn, kan het behoorlijk vervelend zijn. Toch is het iets om op te letten want soms kan het een signaal zijn dat er iets anders aan de hand is. In dit blog vertellen we je alles over koude voeten en – nóg belangrijker – wat je er zelf aan kunt doen om ze weer warm te krijgen.
Wie heeft er het meeste last van koude voeten?
Iedereen, mannen, vrouwen en kinderen kunnen last hebben van koude voeten maar vrouwen hebben statistisch gezien vaker last van koude voeten dan mannen. Dat heeft vooral te maken met hormonen – de regelaars in ons lichaam die van alles beïnvloeden, ook onze lichaamstemperatuur.
Tijdens de menstruatie, zwangerschap of menopauze door hormonale schommelingen de bloedvaten eerder vernauwen, waardoor de bloedtoevoer naar de handen en voeten vermindert.
Wanneer is het verstandig om je dokter te raadplegen?
Ik wil je meteen geruststellen: koude voeten zijn meestal niet meteen iets om je zorgen over te maken. Maar het is slim om even bij je huisarts langs te gaan als:
- Je voeten koud blijven als het warm is – Er kan een probleem zijn met je bloedcirculatie;
- Je voeten van kleur veranderen (bleek, blauw of paars) – kleurverandering kan duiden op het Fenomeen van Raynaud* of andere circulatieproblemen. * Bij het Fenomeen van Raynaud verkrampen de kleine bloedvaatjes en stroomt er niet altijd voldoende bloed naar je vingers of tenen;
- Je naast kou aanhoudende tintelingen of pijn hebt;
- Je diabetes hebt – bij diabetes kunnen zenuwen beschadigd raken en dat kan je temperatuurgevoel beïnvloeden. Dat leg ik graag even uit.
Diabetes en koude voeten
Als je bloedsuiker langere tijd te hoog blijft, kunnen je zenuwen beschadigd raken, vooral in je handen en voeten. Bij diabetes kan dan na verloop van tijd zenuwschade ontstaan, dat noemen we diabetische neuropathie.
Zenuwschade heeft invloed op hoe je voeten temperatuur ervaren:
Verminderde gevoeligheid: Beschadigde zenuwen kunnen verkeerde signalen naar je hersenen sturen. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je voeten koud zijn, terwijl ze een normale temperatuur hebben. Of juist omgekeerd: je voelt niet goed meer dat je voeten echt koud zijn.
Verstoorde bloedcirculatie: Diabetes kan de bloedvaten beschadigen, waardoor de bloedtoevoer naar je voeten vermindert. Minder bloed betekent minder warmte, dus worden je voeten kouder.
Het is extra belangrijk voor mensen met diabetes om de voeten regelmatig te controleren of laat ze door een arts of podotherapeut bekijken.
Footlogics kan je helpen bij de zorg voor je voeten. Voor ondersteuning en optimaal draagcomfort bij diabetes adviseren wij onze speciale Footlogics Sensi steunzolen met een zachte toplaag van warmteregulerend geheugenschuim.
Waarom geheugenschuim zo goed werkt bij koude voeten
Geheugenschuim (memory foam of plastazote) reageert op je lichaamswarmte. Het materiaal wordt zacht en vormt zich naar je voeten zodra het in contact komt met je lichaamswarmte. Dat heeft drie belangrijke voordelen:
- Isolerend: Geheugenschuim sluit naadloos aan rond je voeten: koude lucht krijgt geen kans tussen je voeten en schoenen.
- Vasthouden van de warmte: Geheugenschuim houdt je lichaamswarmte vast in plaats van het snel af te voeren zoals veel andere materialen.
- Betere bloedcirculatie: Geheugenschuim zorgt voor gelijkmatige ondersteuning en vermindert drukpunten, waardoor het bloed makkelijker door je voeten kan stromen – precies wat nodig is om ze warm te houden :).
Nu snap je meteen waarom geheugenschuim in steunzolen en zelfs matrassen wordt geadviseerd voor mensen met koude voeten, vooral tijdens de koude wintermaanden. wintermaanden.
Oorzaak van koude voeten
Er zijn verschillende en uiteenlopende redenen waarom je last kunt hebben van koude voeten. Sommige zijn heel logisch, andere liggen wat minder voor de hand:
- Het is gewoon koud :): je lichaam beschermt je vitale organen door die als eerste warm te houden;
- Je bloedsomloop kan beter – een verminderde bloedcirculatie zorgt ervoor dat er minder warm bloed je voeten bereikt;
- Hormonen spelen een rol (vooral bij vrouwen) – oestrogeen kan de bloedvaten vernauwen, waardoor je handen en voeten sneller koud worden;
- Te krappe schoenen of sokken kunnen de bloedsomloop naar je voeten belemmeren door druk op bloedvaten;
- Je beweegt te weinig – beweging stimuleert de bloedsomloop, beweeg je onvoldoende dan stroomt je bloed minder goed;
- Je hebt last van zweetvoeten – het vocht wat verdampt onttrekt warmte aan je voeten.
Even over die zweetvoeten..
Het klinkt misschien gek, maar zweetvoeten kunnen juist koude voeten veroorzaken. Hoe dat zit?
Als je voeten zweten, worden ze vochtig. En vocht trekt kou aan – Vergelijk het maar wanneer je met een nat badpak uit het zwembad komt (brr). Zweetvoeten kunnen uiteenlopende oorzaken hebben; het gebeurt bijvoorbeeld als je schoenen draagt die niet goed ventileren of niet de juiste maat hebben.
Waarom heb ik altijd koude voeten?
We hebben een aantal aandoeningen op een rij gezet die koude voeten kunnen veroorzaken:
- Fenomeen van Raynaud*: Ik noemde het al eerder. Deze aandoening zorgt ervoor dat kleine bloedvaten in je handen en voeten te veel samentrekken bij kou of stress. Je vingers of tenen worden wit, blauw en daarna rood door de verminderde bloedtoevoer;
- Schildklierproblemen: Een traag werkende schildklier, met een moeilijk woord: hypothyreoïdie, vertraagt de stofwisseling, waardoor je het sneller koud hebt en dus ook sneller koude voeten krijgt;
- Bloedarmoede: Te weinig rode bloedcellen betekent minder zuurstoftransport naar weefsels en dat kan koude handen en voeten veroorzaken;
- Perifere arteriële ziekte: Vernauwde slagaders die bloed naar je benen en voeten vervoeren zorgen ervoor dat er minder warm bloed je voeten bereikt;
- Diabetes: Zenuwbeschadiging door diabetes (neuropathie) kan de gevoeligheid verminderen én koude voeten veroorzaken;
- Vitamine B12-tekort: Dit kan niet alleen neurologische problemen veroorzaken maar ook koude handen en voeten.
Twijfel je of één van deze aandoeningen de oorzaak kan zijn van je koude voeten, dan is het verstandig om contact met je huisarts op te nemen voor advies en eventueel verder onderzoek.
Wat te doen tegen koude voeten?
Gelukkig zijn er veel manieren om je koude voeten weer lekker warm te krijgen. We hebben voor verschillende situaties een flink aantal tips voor je verzameld:
Thuis op de bank
- Draag lekkere warme schapenwollen pantoffels – schapenwol houdt warmte goed vast, zelfs als je een beetje zweet;
- Voor heel veel mensen een gewoonte maar vermijd zitten met je benen over elkaar. Als je op deze manier zit dan knellen je bloedvaten af en dat vertraagt de bloedcirculatie naar je onderbenen en voeten;
- Voetmassage – dit stimuleert de doorbloeding en brengt het warme bloed sneller naar je tenen;
- Loop niet op je blote voeten op koude vloeren zoals tegels of laminaat – Zo verlies je veel warmte via je voetzolen.
Buiten in de kou
- Kies voor lederen schoenen en draag warme (schapen)wollen sokken – leer ademt maar houdt tegelijk warmte vast en wol isoleert, zelfs als het wat vochtig wordt;
- Leg wollen inlegzolen in je schoenen – dat werkt isolerend en ze houden de warmte van je voeten vast;
- Blijf in beweging, dat stimuleert je bloedsomloop – elke 10-15 minuten even wiebelen met je tenen of op je plaats stappen helpt al;
- Trek je schoenen binnen alvast aan, dan zijn ze warm als je de kou in gaat – koude schoenen kunnen echt minuten nodig hebben om op te warmen.
In bed
- Maak een warme kruik – een kruik verwarmt je bed en houdt je voeten warm terwijl je slaapt;
- Leg je voeten iets hoger op een kussen – dat helpt de bloedcirculatie doordat het bloed gemakkelijker terug kan stromen naar je hart;
- Wisselbaden voor het slapen gaan: eerst warm, dan koud, en eindig met warm water – Wisselbaden stimuleren je bloedvaten om zich eerst uit te zetten en weer samen te trekken. Dat verbetert de circulatie en het zorgt ervoor dat je met warme voeten naar bed gaat;
- Slaap met warme wollen sokken aan – kies voor sokken zonder knellend elastiek en eventueel zonder naden.
Voorkom koude voeten – 10 tips:
Het klinkt logisch maar voorkomen is écht makkelijker dan genezen 🙂
- Laat je hoge hakken even in de kast liggen – Hoge hakken zien er natuurlijk prachtig uit, maar ze zetten je voet in een onnatuurlijke positie wat de doorbloeding beperkt en spieren kunnen verkrampen;
- Misschien is dit al moeilijk genoeg maar stop of minder roken als je dat doet – het vernauwt de bloedvaten, waardoor minder warm bloed je handen en voeten bereikt;
- Beweeg! 30 minuten wandelen per dag kan je bloedsomloop al verbeteren;
- Ik adviseerde het al een paar keer: draag goede kwaliteit (schapen)wollen sokken – wol werkt als een natuurlijke temperatuurregelaar en blijft isoleren, zelfs als je voeten vochtig worden. Dit in tegenstelling tot katoen, dat zijn isolerende werking verliest zodra het vochtig wordt.
Voedingsadviezen
- Vitamine B: Voedingsmiddelen met vitamine B, zoals vlees, vis, eieren, en melkproducten, kunnen helpen om de bloedcirculatie te verbeteren;
- IJzer: Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede, wat de bloedcirculatie kan verminderen. Voedingsmiddelen die rijk aan ijzer zoals spinazie, linzen, en rood vlees, kunnen helpen.
Hydrotherapie
- Doe je voeten in een badje warm water en daarna in koud. De bloedvaten zetten uit en trekken samen – perfect om de circulatie op gang te brengen. Eindig altijd met warm water;
- Probeer eens een voetbadje met kruiden. Een beetje verse rozemarijn of geraspte gember in warm water ruikt niet alleen heerlijk, het stimuleert ook je bloedcirculatie. Je voeten worden lekker warm en je ontspant ook nog eens 🙂
Acupunctuur en massage
- Acupunctuur: Bij acupunctuur worden dunne naalden op specifieke punten van je lichaam geplaatst. Dit helpt om je bloedvaten te verwijden en de bloedstroom te verbeteren. Door deze punten te stimuleren, kan acupunctuur je voeten warmer maken en je algemene circulatie verbeteren. Bovendien helpt het je ontspannen en stress te verminderen;
- Voetmassage: Een voetmassage is een fijne manier om je voeten te verwarmen. Door je voeten te masseren, stimuleer je de bloedvaten, verbeter je de bloedstroom en het kan ook nog eens de spanning in je voeten verlichten.
Yoga en stretching
- Bepaalde yoga-oefeningen en stretching kunnen helpen om de bloedcirculatie in je voeten te verbeteren. Oefeningen zoals de “Downward-Facing Dog” en “Legs-Up-The-Wall” zijn fijne, eenvoudige houdingen die de doorbloeding stimuleren.
De Downward-Facing Dog is een klassieke yoga-houding die helpt niet alleen om de bloedsomloop in je benen te stimuleren, het strekt ook je ruggengraat, hamstrings en je kuiten.
Om deze houding te doen, begin je op handen en knieën. Plaats je handen iets breder dan je schouders en je knieën iets smaller dan je heupen. Til je heupen omhoog naar het plafond en strek je benen. Druk je handen en voeten stevig in de grond en houd je rug recht.
De Legs-Up-The-Wall is een eenvoudige houding die je kunt doen om je benen te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren.
Ga op je rug liggen met je billen zo dicht mogelijk tegen een muur aan. Breng je benen omhoog tegen de muur zodat je lichaam een L-vorm maakt. Je armen leg je ontspannen in een hoek naast je lichaam. Houd je hoofd in een neutrale positie, in één lijn met je ruggengraat
Blijf in deze houding liggen voor ten minste 5 minuten.

Handige gadgets
- Er zijn verschillende apparaten op de markt, zoals verwarmde voetkussens en infraroodlampen, die kunnen helpen om je voeten warm te houden.
Tips voor elk seizoen
- In de herfst en winter kan het helpen om extra lagen kleding te dragen en je voeten goed te isoleren met warme sokken en schoenen;
- In de lente en zomer kan het helpen om je voeten koel te houden door ze regelmatig te wassen en droog te houden om zweetvoeten te voorkomen.
Extra tip voor sporters
Ben je een sporter? Dan ken je het vast: na het sporten kunnen je voeten opeens koud aanvoelen. Dat komt omdat je lichaam bloed naar je grote spiergroepen stuurt om ze te helpen herstellen. Trek gelijk na het sporten droge, warme sokken aan en blijf nog even in beweging. Een lichte cooling-down van ongeveer 10 minuten helpt je lichaam om de bloedcirculatie geleidelijk weer normaal te maken.
Het belangrijkste om te onthouden: koude voeten zijn vervelend maar meestal onschuldig. Met de juiste aanpak en wat extra aandacht voor je voeten kun je veel zelf doen om ze weer warm te krijgen en te houden.
Twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts.
Heb jij zelf nog goede tips tegen koude voeten? Deel ze gerust in de reacties hieronder
Onze tip: Footlogics Comfort PLUS heeft een echt lederen toplaag van zachte suede. Dat voelt niet alleen zacht aan je voeten; leder is ook warmteregulerend. Dat betekent behagelijk warme voeten in de winter en koele voeten in de zomer 🙂
Footlogics Comfort Plus
Volle lengte inlegzool. Verlicht en voorkomt:
- Overpronatie
- Hielpijn en hielspoor ( Plantar Fasciitis)
- Pijn aan de bal van de voet (Metatarsalgie)
- Doorgezakte voetboog/platvoeten
- achillespeesklachten en Hallux Valgus