Het eerlijke antwoord..
Een vriendelijk maar beslist ‘nee’ omdat gelzooltjes vaak precies doen wat je níet nodig hebt bij veel voetklachten.
En ja, dit klinkt misschien als “wij-van-wc-eend”, maar ik beloof je: dit blog is geen verkooppraatje. Wel een eerlijke uitleg over wat gelzooltjes wél doen, wat ze níet doen – en wat je voeten waarschijnlijk beter helpt.
Inhoudsopgave
De charme van gel zooltjes: zacht, soepel, verleidelijk
Ik begrijp het helemaal. Als je pijn aan je voeten hebt zijn gel zooltjes heel aantrekkelijk. Ze voelen zacht, flexibel en een beetje verend. De eerste paar dagen voelt dat heerlijk; je hebt wat minder druk op je hielen, minder pijn onder de bal van de voet en je voelt een beetje demping. Maar dat effect is meestal van korte duur. Want gel zooltjes bieden geen corrigerende ondersteuning. En geen correctie is dus geen echte oplossing.
De wetenschap over inlegzolen met gel
Ik ben geen professor, maar ik hou wél van feiten. En dit is wat recent onderzoek laat zien: Inlegzolen, in welke vorm dan ook, kunnen pijn verlichten. Dus ja, ook gel inlegzooltjes kunnen tijdelijk verlichting geven.
Maar, bij klachten als hielspoor, doorgezakte voeten of knie– en rugpijn door een verkeerde houding, zijn zolen met corrigerende werking duidelijk effectiever.
Dure, op maat gemaakte inlegzolen zijn overigens niet per se beter dan goede prefab inlegzolen. En dit is een vraag die ik vaak krijg, dus ik ga hier graag even op in.
Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat voor veel voorkomende klachten een goed ontworpen prefab-zool als Footlogics net zo effectief kan zijn als een dure op-maat-zool.
Soms werkt een eenvoudige prefab-zool zelfs beter dan een maatwerk-oplossing voor voetklachten. Waarom? Omdat confectiezolen vaak ontworpen zijn op basis van duizenden voeten en jarenlange ervaring. Ze bieden een goede balans tussen ondersteuning en bewegingsvrijheid. Op-maat-zolen kunnen soms te rigide zijn of te specifiek ontworpen voor één bepaalde stand, wat niet altijd optimaal is tijdens je dagelijkse bewegingen.
Natuurlijk zijn er situaties waarin maatwerk onmisbaar is – bij zeer specifieke afwijkingen of complexe voetproblemen. Maar voor veel mensen is een kwaliteits-prefab zool van goede materialen een uitstekende en betaalbare oplossing.
Kortom: iets in je schoen is beter dan niets, maar een goede inlegzool in je schoen is nóg beter – en ‘goed’ betekent niet altijd ‘op maat gemaakt en duur’. Maar ook geen gel zooltjes.
Waarom je voeten meer nodig hebben dan zachtheid
Voetklachten komen zelden zomaar uit de lucht vallen. Overbelasting, een doorgezakte voetboog of een verkeerde stand van je enkel zijn vaak de oorzaak. En juist dán is alleen zachtheid niet genoeg.
Je voeten dragen je hele lijf. Elke stap die jij zet, vangen ze op. Wat je dan nodig hebt, is niet alleen demping, maar ondersteuning op precies die plekken waar je lichaam uit balans raakt. Denk aan je voetboog, je hiel, je voorvoet. En laat dat nou precies zijn wat gelzooltjes niet doen.
De wereld onder je voeten: wat zit er eigenlijk in een inlegzool?
Bij het kiezen van een inlegzool of gel zooltjes denken veel mensen “een zool is een zool”. Maar onder dat dunne laagje dat je voelt, schuilt een wereld van slimme materialen. Moderne inlegzolen zijn zorgvuldig samengesteld om je voeten precies te geven wat ze nodig hebben: schokdemping, ondersteuning, comfort en duurzaamheid.
Ik neem je mee langs de belangrijkste materialen die tegenwoordig in goede inlegzolen worden gebruikt, en wat ze voor je voeten kunnen betekenen:
EVA: de allround allemansvriend
Ethyleenvinylacetaat (EVA) is een lichtgewicht veerkrachtig schuimrubber. Je vindt het vaak in op maat gemaakte zolen én in kant-en-klare inlegzolen voor sport en wandelen.
Het handige van EVA is dat het er in allerlei hardheden is – van heerlijk zacht voor direct comfort tot stevig genoeg om een doorgezakte voetboog weer op te tillen. Die stevige variant zie je veel in steunzolen van podotherapeuten.
Maar EVA heeft ook nadelen. Het materiaal wordt moe na langdurig gebruik. De zachte varianten verliezen hun vorm en zelfs de stevige soorten leveren na verloop van tijd in – zeker bij intensief gebruik of als ze veel in contact komen met warmte en vocht. Daarnaast ademt EVA nauwelijks waardoor je voeten het warm kunnen krijgen. En misschien wel het grootste nadeel: EVA-zolen zijn daarom vaak al binnen een jaar aan vervanging toe.
Waarom kiezen podotherapeuten dan toch vaak voor EVA? Heel praktisch: het is goedkoop, makkelijk te bewerken en snel in model te brengen. Voor maatwerk is dat handig, maar praktisch is niet altijd hetzelfde als duurzaam of comfortabel op de lange termijn.
PORON®: de krachtpatser
PORON® is een schuim dat uitblinkt in schokabsorptie en demping. Als EVA de duizendpoot is, dan is PORON® de specialist die één ding echt goed kan: je voeten beschermen tegen schokken en druk. Het behoudt zijn vorm, zelfs na maanden intensief gebruik, en verdeelt druk precies zoals je voet dat nodig heeft.
Het fijne aan PORON® is dat het zacht is zónder in te zakken. Perfect voor mensen met gevoelige voeten, reumatische klachten of iedereen die gewoon lang comfortabel wil lopen.
Een nadeel van PORON is dat het tijd nodig om zich aan te passen aan je voeten door de gesloten celstructuur en het is duurder.
PU (polyurethaan): werkpaard – de betrouwbare basis
Polyurethaan biedt een perfecte balans tussen comfort, veerkracht, demping en ondersteuning en duurzaamheid. PU verdeelt de druk effectief en ademt beter dan gel of EVA.
Het mooie van PU is de subtiele werking: het voelt comfortabel en natuurlijk maar je voeten merken het verschil. Het blijft werken en in vorm waar EVA al lang zou hebben opgegeven.
Voor ons was dit reden genoeg om jaren geleden over te stappen op PU: het gaat langer mee, behoudt zijn vorm en voelt gewoon fijner aan je voeten. Hier lees je waarom wij kiezen voor PU rubber.
TPU: de energieke stuiterbal
Thermoplastisch polyurethaan (TPU) is het nieuwste van het nieuwste in zoolmaterialen. Het is flexibel, super slijtvast en geeft iets terug wat je bij elke stap voelt – een soort kleine energieboost die vooral sporters waarderen.
Heb je wel eens gelopen op sportschoenen die je vooruit lijken te duwen? Grote kans dat daar TPU in zat. In steunzolen wordt TPU gebruikt als stevige kern of als responsieve dempingslaag. Het is duurzamer dan EVA, behoud zijn vorm en blijft werken ook als je wat extra kilo’s te dragen hebt.
Siliconen en gel: het zachte kussentje
Siliconen en gelzooltjes voelen heerlijk zacht aan. Ze zijn soepel en geven direct dat aangename gevoel onder je hiel of voorvoet – als een klein kussentje precies waar je het nodig hebt.
Voor af en toe, een avondje uit of een dag winkelen, bieden ze prima verlichting. Maar ze geven geen echte ondersteuning waar je voet dat nodig heeft bij voetklachten. Bovendien zakken siliconen en gel vrij snel in en omdat het materiaal niet ademt, kunnen je voeten warm en vochtig worden. Kortom; gel en siliconen geven je tijdelijk draagcomfort, maar lossen voetproblemen niet op.
Plastazote® (polyethyleenschuim): zorg voor gevoelige voeten
Plastazote kom je vaak tegen in zolen voor mensen met diabetes of reuma. Waarom? Omdat het zich vormt naar je voet en druk super gelijkmatig verdeelt, waardoor je geen pijnlijke drukpunten krijgt.
Van zichzelf is Plastazote niet heel dempend, dus je ziet het meestal samen met andere materialen zoals PU of PORON®. Als contactlaag voor gevoelige voeten is het echter onverslaanbaar. Nadelen zijn dat het niet goed ademt en dat je het bij intensief gebruik regelmatig moet vervangen. Onze Footlogics Sensi voor gevoelige voeten heeft een zachte basis van PU rubber en toplaag van plastazote.
Slimme foamcombinaties: bundeling van krachten
De meest geavanceerde zolen combineren verschillende materialen in een slimme opbouw. Een stevige basis van TPU of EVA voor ondersteuning, met daarbovenop een laag PU of PORON® voor het nodige comfort.
Sommige ontwerpen gaan nog verder en gebruiken verschillende zones – stevig materiaal onder de voetboog waar je ondersteuning nodig hebt, zachter materiaal bij de hiel voor schokdemping. Andere modellen hebben ingenieuze structuren zoals honingraten die tegelijk steun én flexibiliteit bieden.
Deze ‘doorontwikkelde’ zolen geven je het beste van alle werelden maar zijn ze door hun complexiteit duur om te fabriceren.
Dus, welke inlegzooltjes heb jij nodig?
Als je vooral pijn hebt door bijvoorbeeld door een dun vetkussen onder je hiel (vetkamersyndroom), diabetes, artrose of neuropatische klachten, dan is een dempend materiaal als PORON® of een zachte kwaliteit PU fijn.
Heb je een doorgezakte voet, hielspoor of klachten aan de bal van voet zoals metatarsalgie of mortons neurom, dan heb je de stevigheid nodig van EVA of nog beter: duurzaam PU.
In alle gevallen raden wij dus gel zooltjes af als oplossing voor problemen met je voeten.
En wil je én demping én ondersteuning? Dan is een goed corrigerende steunzool van PU rubber met uitgesproken voetboog ondersteuning, voorvoet- en hielpads van latex, een zachte toplaag van plastazote (bij diabetes), zacht warmteregulerend suede of een goede kwaliteit nylon (sporten) jouw beste vriend.
Er is dus geen one-size-fits-all zool. Maar wél een juiste mix voor jouw voeten. En als je die eenmaal hebt gevonden… dan snap je pas écht waarom materiaal ertoe doet.
Waarom geen gel zooltjes?
Gel zooltjes geven je tijdelijk comfort, maar lossen je klachten niet op. EVA-zolen ondersteunen, maar zakken na verloop van tijd in.
PU-zolen bieden duurzame demping en blijven doen wat ze moeten doen — ook na vele kilometers.
En dat is precies waar wij voor staan. Niet voor snel, maar voor slim. Niet voor tijdelijk, maar voor langdurig; een inlegzool die écht iets blijft doen voor je voeten.
Verschillende voetklachten vragen om een aanpak op maat – daarom werkt Footlogics met PU rubber in verschillende hardheden, van aangenaam zacht tot stevig ondersteunend.
Benieuwd welke uitvoering het beste past bij jouw voeten? In deze video nemen we je mee naar de perfecte steunzool voor jouw specifieke klachten.