Heb je wel eens naar de onderkant van je favoriete schoenen gekeken? Die versleten plekken vertellen meer over je looppatroon en voetstand dan je denkt.
En dat is belangrijk om te weten want veel pijnklachten kunnen voortkomen uit hoe je je voeten belast tijdens het lopen.
In dit artikel vertel ik je alles over het slijtagepatroon van je schoenen. We kijken naar verschillende slijtagepatronen en welke invloed ze hebben op je lichaam. Overpronatie, supinatie, platvoeten of juist een holvoet – je schoenen laten het zien!
Inhoudsopgave
Belangrijk om te weten: de slijtage van je schoenen kan je veel vertellen maar het is geen definitieve diagnose. En een klein verschil tussen je linker- en rechterschoen is volkomen normaal. Gebruik dit blog als handige informatie. Twijfel je? Laat dan bijvoorbeeld bij een professional een loopanalyse doen.
Slijtagepatronen herkennen?
Neutrale voeten – het ideale patroon
Een gezond, neutraal looppatroon herken je aan een denkbeeldig S-vormig slijtagepatroon. Je ziet de slijtage aan de buitenkant van je hiel en onder de bal van je voet bij je grote teen. Je voet wikkelt mooi af en de druk is gelijkmatig verdeeld en je belast je voeten en daarmee je gewrichten gelijkmatig.
Overpronatie: als je te veel naar binnen zakt
Zakken je enkels tijdens het lopen naar binnen? Dat noemen we overpronatie. Je landt op de buitenkant van hiel maar rolt dan te ver naar binnen. Wat zien we aan de zool? Duidelijke slijtage aan de binnenzijde van je zool, zowel bij de hiel als onder je voorvoet. Je schoenen zien er aan de binnenkant vaak “doorgezakt” uit.
Overpronatie kan vervelende klachten veroorzaken zoals:
- Knie- en heuppijn
- Instabiele enkels
- Pijn aan de bal van de voet (Mortons Neuralgie en Metatarsalgie)
- Hallux Valgus (zo’n scheefstaande grote teen)
- Hielspoor of peesplaatontsteking (fasciitis plantaris)
Herken je dit? Tijd om iets te ondernemen en misschien denk je dat er geen oplossing maar die is er wel 😉
Supinatie: als je voeten te veel naar buiten kantelen
Bij supinatie (of onderpronatie) gebeurt juist het tegenovergestelde: je voet rolt te veel af over de buitenkant. Je landt hard op je buitenhiel en blijft langs de buitenrand van je voet lopen. Je ziet het vaak bij mensen met een hoge voetboog (hoge wreef of holle voet).
Wat zien we bij supinatie aan de zool? Je herkent supineren aan overmatige slijtage langs de buitenranden van je zool. De binnenkant van de schoenen blijft zo goed als nieuw.
Welke klachten kan supinatie geven? Ik noem de belangrijkste:
- Je enkel regelmatig verstuiken
- Pijn aan de buitenkant van je voet
- Shin splints en achillespeesklachten
- Knie– en rugpijn door verminderde schokdemping
Opvallende slijtagepatronen
- Verschil tussen je linker- en rechterschoen? Dat kan heel normaal zijn, maar soms wijst het op een beenlengteverschil of een verkeerde houding.
- Slijtage aan de neus/voorkant van je schoenen? Dit kan betekenen dat je met je voeten sleept of dat je voeten op een bijzondere manier afrollen tijdens het lopen.
- Extra slijtage onder je voorvoet? Vaak een teken dat het gewicht niet goed is verdeeld is en te veel druk op de bal van je voet komt.
- Scheef afgesleten hiel? Dit kan komen als je schoenen draagt die niet goed passen of doordat je voeten naar binnen of buiten kantelen tijdens het lopen.
Zie je één van deze patronen? Footlogics corrigeert en ondersteunt de voetboog zodat je voeten weer volledig en natuurlijk afrollen.
Materiaal maakt verschil
Wist je dat er een heleboel technologie onder je voeten zit? De manier waarop je schoenen zijn gemaakt, heeft ook invloed op waar en hoe snel ze slijten.
Je schoenzolen kunnen gemaakt zijn van zachte materialen (zoals het lichte EVA-schuim) of juist hardere rubberen varianten. Zachte zolen voelen direct comfortabel aan, maar slijten ook sneller. Harde rubberzolen zijn duurzamer, maar kunnen wat stugger aanvoelen. Maar er gebeurt nog meer onder je voeten.
Het profiel: de groeven die je sturen
Kijk eens naar de onderkant van je schoenen. Zie je al die groeven en patronen? Dat is niet zomaar een willekeurig ontwerp. Deze groeven en patronen werken als een soort ‘wegwijzers’ voor je voeten:
- Diep geplaatste groeven die in een bepaald patroon zijn geplaatst helpen je voet in de juiste richting te rollen
- Bij hardloopschoenen zie je vaak een zigzag-patroon dat grip geeft maar ook je voet subtiel stuurt
- Sommige schoenen hebben extra diepe groeven aan de binnenkant om te voorkomen dat je voet te ver naar binnen zakt
Slim geplaatste groeven zorgen ervoor dat je voet een natuurlijke, gezonde beweging maakt. Dat kan niet alleen blessures voorkomen maar zorgt ook voor meer gelijkmatige slijtage.
Segmenten: de puzzelstukjes van je zool
Moderne sportschoenen zijn opgebouwd uit verschillende ‘zones’ of onderdelen – als een soort puzzel. Pak je schoen eens vast en kijk eens goed naar de zool:
- Vaak zie je gekleurde stukjes rubber of schuim die in elkaar grijpen
- Onder je hiel vind je meestal een steviger stuk dat tegen stootbelasting kan
- In het midden is de zool wat flexibeler zodat je voet soepel kan buigen
- Onder de bal van je voet is het vaak weer wat steviger of juist zachter, afhankelijk van het doel van de schoen
Deze verschillende onderdelen werken met elkaar samen. Harde delen bieden ondersteuning waar nodig en voorkomen dat de zool snel slijt flexibele zachte stukjes maken juist beweging mogelijk.
Dempingszones: de schokdempers voor je gewrichten
Bij elke stap die je zet vangt je lichaam schokken op. Goede schoenen helpen daarbij met speciale dempingszones:
- Onder je hiel vind je vaak een stevige, maar schokabsorberende laag die de klap opvangt wanneer je landt
- Deze demping werkt als een soort ‘spons’ die de energie van de landing absorbeert (niet te verwarren met veerkracht!)
- Het materiaal moet stevig genoeg zijn om niet snel door te zakken, maar flexibel genoeg om schokken op te vangen
Een zachte, veerkrachtige zool geeft energie terug en duwt je als het ware vooruit, terwijl dempend materiaal de impact die je schoenen (en daarmee je voeten) te verwerken krijgen opvangt en verspreidt. Dit beschermt je gewrichten en zorgt ervoor dat je schoenen op de juiste plekken slijt.
Een goede schoen biedt dus precies de juiste combinatie van al deze elementen en fabrikanten zoeken continu naar de ideale balans:
- Genoeg demping om je gewrichten te beschermen
- Voldoende stevigheid zodat de zool niet te snel doorzakt
- De juiste veerkracht voor loopcomfort
- Strategisch geplaatste ondersteuning die past bij verschillende looppatronen
Als deze onderdelen van je schoen goed bij je looppatroon passen dan slijten je zolen mooi gelijkmatig. Zet je bijvoorbeeld veel druk onder je hiel maar is er weinig demping op die plek? Dan slijt je hiel sneller dan de rest van je zool.
Ik begrijp maar al te goed dat het niet eenvoudig is maar kies dus schoenen die passen bij jouw manier van lopen
Pasvorm en maat
Te kleine schoenen? Dan zie je extra slijtage bij je tenen en hiel, omdat ze constant tegen de stof wrijven. Te grote schoenen? Dan schuift je voet tijdens het lopen heen en weer in de schoen, waardoor er onregelmatige slijtplekken ontstaan op plekken die waarschijnlijk niet passen bij je natuurlijke looppatroon.
En let op: dat ene paar schoenen wat o-zo heerlijk zit maar eigenlijk is afgedragen? Dat kan een verkeerde looppatroon veroorzaken of juist versterken. Vervang op tijd je schoenen ook al zitten je versleten exemplaren nog zo lekker 🙂
De juiste schoen maakt verschil
Loop je veel, sta je lang of sport je intensief? Dan zie je natuurlijk meer slijtage aan je schoenen. Ook je gewicht en loopstijl (of je op je hak of voorvoet landt) hebben invloed waar je schoenen het meest slijten.
De juiste schoenen ondersteunen je natuurlijke voetbeweging. Speciale overpronatieschoenen kunnen helpen bij het naar binnen doorzakken van je enkel terwijl schoenen met extra demping juist supinatie (naar buiten lopen) kunnen compenseren.
Afwijkende slijtagepatroon? Onderneem actie!
Een verkeerd slijtagepatroon kan leiden tot:
- Overbelasting van spieren en pezen
- Knie-, heup- of rugklachten
- Schoenen die snel kapot gaan
- Ontstaan of verergeren van voetproblemen
Hoe schever je schoenen slijten, hoe schever je gaat lopen. Kom op tijd in aktie en voorkom klachten in de toekomst.
Inlegzolen, schoenadvies en oefeningen
Goede steunzolen verbeteren je looppatroon, verminderen klachten én zorgen voor gelijkmatigere slijtage van je schoenen. Je kunt kiezen voor confectie (prefab)zolen zoals Footlogics of op maat gemaakte inlegzolen.
Bij overpronatie helpen zolen met een mediale voetboogsteun. Ze brengen je enkel weer in lijn en corrigeren de kanteling naar binnen. Footlogics verkoopt inlegzolen die de voetboog ondersteunen en naar binnen zakken van de enkel herstelt. Ik adviseer je met plezier wat voor jou het beste kan werken.
Bij supinatie zijn zolen met extra demping en lichte buitensteun ideaal. Ze vangen schokken op en helpen je voet iets meer naar binnen te kantelen.
Persoonlijk schoenadvies
- Kies schoenen die passen bij jouw voeten;
- Zorg voor een stevige hielcup en voldoende ruimte voor de voorvoet en tenen;
- Vervang je schoenen op tijd;
- Twijfel je wat voor jou de beste schoenen zijn? Laat je adviseren in een schoenspeciaalzaak of boek een professionele loopanalyse.
Eenvoudige oefeningen voor thuis
- Voor platvoeten: versterk je voetboog met gerichte, effectieve oefeningen – Wij hebben een uitgebreid oefenprogramma gemaakt en je vindt het hier op ons YouTube kanaal;
- Bij supinatie: werk aan flexibiliteit met gerichte rekoefeningen;
- Voor iedereen: let bewust op je houding en voorkom doorgezakte standen.
Tot slot
Je schoenen vertellen een verhaal over hoe jij beweegt. Ze zijn als het ware een voetafdruk van je houding en looppatroon. Door aandacht te schenken aan de slijtagepatronen onder je schoenenen kun je veel over jezelf leren én klachten voorkomen.
Dus pak een paar van je schoenen erbij. Wat vertellen ze jou? Zie je iets opvallends of heb je klachten die mogelijk samenhangen met je looppatroon? Neem dan contact op met ons. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie. Je voeten verdienen de allerbeste zorg – ze dragen je immers je hele leven!