30-dagen-tevreden-garantie
Winnaar Shopping Awards 2024
Klanten geven ons een
8.6
Duurzaam materiaal

Wat niemand je vertelt over gelzooltjes

Moniek

Dit blog is voor ons dé plek om je meer te vertellen over verschillende voetklachten én wat je eraan kunt doen om er vanaf te komen. Dat doe ik het liefst op een luchtige manier zodat het geen straf voor je is om te lezen.

Ik probeer je eerlijke informatie te geven en onafhankelijk advies. Op die manier kun je zelf beslissen welke oplossing past bij jouw probleem: tenslotte zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

Ik spreek vaak mensen die ten einde raad van alles uitproberen omdat ze last hebben van pijnlijke voeten. Het is dan super om te horen dat onze inlegzooltjes helpen. Dáár doen we het voor!

Regelmatig krijg ik de vraag of we ook gelzooltjes verkopen

Het antwoord is nee. Sterker nog: ik vind gelzooltjes weggegooid geld. Slik. Dat is eruit, met het risico dat jij nu denkt: wij-van-wc-eend… Ik neem het risico en ik ga ik je vertellen waarom gelzooltjes niet werken. En als je daarna tóch nog gelzooltjes wilt aanschaffen, ben je natuurlijk helemaal vrij in je keuze!

Pijn aan je voeten door overbelasting

Als je pijn hebt in je voeten, komt dat meestal doordat de voet is overbelast. Meestal gaat het om de grote pees die onder je voet doorloopt, de peesplaat. Die pees draagt je hele gewicht en houdt je – samen met je achillespees – letterlijk overeind. Je voeten hebben dan ook ondersteuning nodig op die plaatsen waar deze spieren en pezen het meeste te verduren hebben: de hiel en aan de binnenzijde onder je voet.

Compensatie en symptoombestrijding

Als je voeten niet of onvoldoende worden ondersteund, moeten de spieren en pezen harder werken en raken overbelast. Je gaat anders lopen, anders bewegen. Meestal ongemerkt. Pas als je pijntjes gaat krijgen, in je voeten, hielen, knieën of onderrug, merk je dat je lichaam is gaan compenseren. De meeste mensen beginnen met symptoombestrijding. Minder sporten om je knieën rust te geven, geen hoge hakken dragen omdat je voeten zo’n pijn doen of de lift nemen in plaats van de trap.

Zacht, soepel en flexibel

Gelzooltjes lijken dé oplossing voor pijnlijke en vermoeide voeten. Zó lekker zacht. Zó soepel. Zó flexibel. Inderdaad! En dat is precies het probleem. Heb je wel eens een gelzooltje in je handen gehad? Zacht, soepel en flexibel betekent eigenlijk: slap. Ik zal niet ontkennen dat gelzooltjes de eerste tijd comfortabel zitten. De ‘betere’ gelzooltjes veren zelfs lekker terug als je erop duwt en zien er veelbelovend uit. Maar helaas gaat de vering er na een paar keer dragen al op achteruit en worden de zooltjes hard.

Gelzooltjes bieden geen ondersteuning

De belangrijkste reden waarom gelzooltjes niets extra’s doen voor je klachten, is dat ze geen enkele ondersteuning bieden. Er is geen enkele ergonomische aanpassing aan gemaakt waardoor de voetboog wordt ondersteund of de voorvoet wordt ontlast. Terwijl je dát juist nodig hebt bij voetpijn, pijn aan de bal van je voet en peesplaatontsteking. Het geheim van goede voetondersteuning is dat je voet niet wordt ontlast bij de pijnplek maar op de plaats waar de voet gecorrigeerd moet worden.

Waarom lijken veel mensen dan zo enthousiast over gelzooltjes?

Eerlijk is eerlijk: nieuwe gelzooltjes kunnen een tijdje heel erg lekker zitten. Het voelt zacht voor je voeten, je loopt ‘op wolken’ omdat de drukpunten zachter zijn. Gelzooltjes in hoge hakken kunnen als kussentjes voor je voeten zijn. Toch zal je merken dat je voeten aan het eind van de avond net zo veel pijn doen als zonder gelzooltjes omdat ze niks voor je voeten doen.

En die dure gelzooltjes dan?

De duurdere zooltjes behouden misschien iets langer hun oorspronkelijke vorm en zijn niet zo snel hard en plat maar ze hebben geen enkel corrigerend effect. Siliconengel en softgel hebben wel een licht schok dempend effect maar hebben geen vering en absorberen de schokken tijdens het lopen niet.

Geen gelzooltjes tegen voetklachten… wat dan?

Tja, nu ontkom ik bijna niet aan mijn wij-van-wc-eend verhaal 🙂 . Het belangrijkste is dat je eerst achterhaalt waar jouw voetklachten (of rug-, en knieklachten) vandaan komen. Dan kun je daarna kiezen voor de meest geschikte oplossing: oefeningen, fysiotherapie, rust of… inlegzooltjes. Gelukkig bestaan er ook inlegzooltjes die zo zijn ontworpen dat ze de voeten corrigeren en je lichaamshouding verbeteren zodat je natuurlijke looppatroon kan worden hersteld. Zooltjes waarin PORON® is verwerkt: een stevig soort rubber dat schokabsoberend werkt en zijn vorm behoudt. Deze zooltjes gaan ongelofelijk lang mee. Meestal langer dan je schoenen 😉

Over de schrijver

Moniek Martens

Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics.

Anderen bekeken ook

Wandelen voetklachten

Wandelen, zó voorkom je pijn in je voeten

Wandelen is de simpelste en snelste manier om te ontspannen 🙂 De mens is niet gemaakt om de hele dag
Wandelen zonder pijn

Voetklachten bij het wandelen – deel 2

Dit artikel is het vervolg op Voetklachten bij het wandelen – deel 1 Heb je pijn aan je voeten, rug,
Casual footlogics

Footlogics inlegzolen in sandalen en open schoenen? Ja, dat kan!

Heb je pijn in je voeten, hielpijn of hielspoor? Dan draag je meestal geen sandalen of open schoenen, dat veroorzaakt
Hoe voorkom je pijn in je kuiten door hoge hakken – met een simpele yoga-oefening?

Hoe voorkom je pijn in je kuiten door hoge hakken – met een simpele yoga-oefening?

Hoge hakken. Hoe hoger hoe beter. Tot je ze uittrekt. Zere enkels, een stekende pijn aan de bal van je
[]