Pijn aan je knieën, je polsen of je schouders? Dan denk je waarschijnlijk niet meteen aan je fiets als boosdoener. Toch liggen allerlei vervelende pijnklachten aan een verkeerde fietshouding. Een stuur dat niet goed afgesteld is en een schoenplaatje dat net te scheef zit: dat levert blessures op. Pijnlijke, gevoelloze handen en voeten, zadelpijn en een vermoeide rug; niet alleen wielrenners hebben er last van. Fiets jij regelmatig? Lees dan hier de belangrijkste anti-blessuretips.
Voorkom knieklachten door je zadel goed te zetten
Te hoog, te laag, te ver naar voren of juist naar achter. Een zadel dat niet goed staat kan knieklachten veroorzaken. De meeste pijn ontstaat achter en rond je knieschijf.
Je zadel staat te laag
Je moet je knieën licht kunnen strekken als je fietst. Gebeurt dat niet dan nemen je knieën een verkeerde positie in ten opzichte van je voeten en je heup. De knieschijf sluit niet goed aan in de groeven van het bovenbeen. Dat belast niet alleen je knieschijf maar ook de spieren van het bovenbeen.
Je zadel staat te hoog
Voel je juist pijn aan de buitenzijde van de knie? Dan staat je zadel waarschijnlijk te hoog.
Bepaal de juiste zadelhoogte voor jou
Gelukkig is dat heel eenvoudig. Stap op je fiets en zet je hakken op de pedalen; dus niet je voorvoeten. Je knie moet een beetje gestrekt zijn. Natuurlijk mag je op de juiste hoogte niet over het zadel schuiven (zagen) met je bekken.
TIP: Heb je rug, – nek, – of schouderklachten? Dan kan het juist helpen om je zadel of de punt van je zadel iets hoger te zetten.
Dynamische fietspositiemeting voor profs
Voor professionals is er nog een andere methode met een mooie term: ‘dynamische fietspositiemeting’. Met behulp van video-analyse wordt bepaald wat voor jou de meest effectieve fietspositie is. Dus die waarbij je de meeste trapkracht en beste trapfrequentie bereikt. Urenlang fietsen vraagt namelijk om een perfecte verdeling van krachten over je hele lijf.
Bij deze methode wordt met zoveel mogelijk rekening gehouden: eventuele klachten, je lengte, gewicht, leeftijd, lichaamsbouw, je sterke en minder sterke punten. Denk bijvoorbeeld aan je kracht en conditie. Als die beter zijn kun, je meer voorover zitten. De luchtweerstand is weliswaar minder maar het vraagt wel meer van je schouders en rug.
De ideale stand van je zadel meten
Op deze afbeelding zie je hoe je kunt meten of je je zadel iets naar voren of juist iets naar achter moet zetten.
Laat een loodlijn van de punt van je zadel naar beneden hangen. (Een touwtje met schroef bijvoorbeeld) De lijn moet 5 tot 10 centimeter achter de trap-as hangen..
(lage) rugklachten voorkomen
Rugpijn bij het fietsen kun je voorkomen door je stuur wat hoger te zetten maar ook door de punt van je zadel een heel klein stukje omhoog te doen.
Heb je beenlengteverschil? Dat kan ook rugpijn veroorzaken. Als je twijfelt laat je huisarts of podoloog er dan even naar kijken. Beenlengteverschil is heel eenvoudig op te vangen door een correctie op de trappers: een extra verhoginkje tussen de zool van je fietsschoen en het schoenplaatje of een aangemeten inlegzooltje in één schoen.
Hand en –polspijn door het fietsen
Gevoelloze, koude en tintelende vingers. Dat was het eerste wat ík kreeg toen ik dagelijkse 20 kilometer heen en weer ging fietsen naar mijn werk. Gemiddeld 40% van de fietsers heeft er last van. De boosdoener? Beknelde zenuwen door druk op de handen.
Waar moet je op letten?
- Beweeg je handen tijdens het fietsen en wissel ze vaak van positie;
- Laat het gewicht van je bovenlichaam niet op je handen rusten;
- Draag fietshandschoentjes. Ze zorgen voor grip en verdelen door kleine aanpassingen, de druk beter over je hand;
- Schaf een triatlonstuur aan. Je ligt met je onderarmen op het stuur waardoor de druk van de handen wordt weggenomen;
- Hou je schouders laag en ontspannen;
- Leg je handen ontspannen in de beugels of om je stuur. Spanning in de handen en vingers zorgt ook voor verkramping van de onderarmen.
Schoenplaatjes en stuur afstellen
Schoenplaatjes
Schoenplaatjes zetten je schoenen vast op de pedalen. Ze zorgen ervoor dat je zoveel mogelijk kracht kunt overbrengen op de trappers. Maar daarvoor moet je ze wel op de juiste manier monteren. Zorg ervoor dat je voeten zoveel mogelijk haaks op de trapper staan waarbij de bal van je voet op de as van je pedaal staat.
Racestuur
Een racestuur dat niet goed staat, is vragen om nek,-schouder en rugklachten. In de afstelling is vooral de afstand tussen je stuur en zadel belangrijk; de hoek tussen je bovenarm en je bovenlichaam moet iets meer dan 90 graden zijn.
Dit kan je eenvoudig controleren. Ga op je fiets zitten met je handen in de beugels van je racefiets (je zit dan met je neus boven je stuur). Als je in deze positie de voorwielas kunt zien, staat het stuur goed.
Trappen met die voetjes!
Koude voeten, warme voeten, gevoelloze, dode voeten. Je kunt het allemaal voorkomen als je goed voor je voeten zorgt tijdens het fietsen.
De belangrijkste oorzaak van deze klachten komt vaak door de afknelling van de bloedvaten of de zenuwbanen in de voeten. Vaak is de extra ondersteuning van een inlegzooltje in de voetboog al voldoende om de pijn weg te nemen of te verlichten.
Wat kan Footlogics voor je doen?
Je kunt de ondersteuning van je fietsschoenen zelf verbeteren met een goed inlegzooltje dat steun biedt in de holte van je voet. Footlogics heeft zooltjes in haar assortiment die je hier mee kunnen helpen.