Pijltje naar links Terug naar overzicht

Nederlands Onderzoek: zachte zolen kunnen een pijnlijke voorvoet door reumatoïde artritis verlichten

Nederlands onderzoek wijst uit: zachte zolen kunnen een pijnlijke voorvoet door reumatoïde artritis verlichten

Steunzolen van zacht materiaal kunnen doeltreffender zijn bij het verlichten van de voorvoet dan zolen van hard, stug materiaal. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse onderzoekers.

Bij voorvoetpijn door reumatoïde artritis worden inleg(steun)zolen vaak als behandeling voorgeschreven. Het type zolen wat daarbij zowel in de praktijk als in wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt verschilt enorm en daardoor ontbreekt er een goed, overzichtelijk literatuuroverzicht.

Doel van het onderzoek was dan ook om de effectiviteit van verschillende type zolen bij voetklachten door reumatoïde artritis te onderzoeken en ordenen.

Welke methode is er gebruikt?

In dit onderzoek werd gebruik gemaakt van eerdere studies die verschillende uitvoeringen zolen onderzochten bij voetproblemen door reumatoïde artritis. De studies die gebruikt waren kwamen bijvoorbeeld uit Pubmed en PEDro.

De resultaten van deze onderzoeken en studies werden onder andere gecombineerd om nauwkeuriger uitspraak te doen over het meest geschikte type zool bij voorvoetklachten door reumatoïde artritis. Met een moeilijk woord noem je dat een meta-analyse. Daarnaast werden de gegevens uit bijvoorbeeld interviews en vragenlijsten opnieuw geanalyseerd en de bevindingen toegevoegd aan het onderzoek.

Wat zijn de resultaten

In totaal werden er tien studies gebruikt met 235 patienten waarbij verschillende type inlegzolen en materialen met elkaar vergeleken zijn: zacht versus stug en hard, aangemeten of juist pre-made zolen en total-contact (volle lengte zolen) tegenover niet-total-contact (3/4 zooltjes). Verder is er gekeken naar de werkzaamheid van verschillende voorvoetelementen als voorvoetondersteuning.

De studie laat zien dat zachte zolen de meeste drukverlichting onder de voorvoet geven ten opzicht van harde, stugge zolen.

Andere zoolkenmerken zoals een wig, voorvoetpad of ‘druppel’ lieten daarbij verder geen betekenisvolle verschillen zien.

Er wordt nog vervolg-onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de langere termijn effecten van de verschillende soorten zolen bij voetproblemen door reumatoïde artritis.

Het hele onderzoek kun je nalezen op PubMed

Onze zachte  inlegzolen Footlogics Sensi zijn speciaal gemaakt om te kunnen verlichten bij voorvoetpijn door reumatoïde artritis

Bron: Podotherapeut Totaal

Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]